Vervanging gevel Arnhem Centraal

De gevel van het treinstation in Arnhem wordt vervangen. mbX gaat hier, net zoals in 2013, de gevelelementen produceren van hogesterktebeton.

Eerste project mbX 

De productie van de gevel elementen en dakpanelen voor de nieuwe OV-terminal van Arnhem, was de eerste opdracht voor mbX. mbX produceerde in totaal 1600 unieke dubbel gekromde gevel elementen en dakpanelen. Deze productie was naar het indrukwekkende ontwerp van UNStudio. De dubbelgekromde prefab-elementen zijn geproduceerd met behulp van een speciale betonmix en flexibele mallen. Hergebruik van de mallen zorgde voor een hogere efficiëntie en lagere kosten van het project. Aan twee kanten werd dus winst behaald! Alle unieke elementen samen vormen een gewelfd dak. Dit project is beloond met verschillende prijzen zoals de Nederlandse Betonprijs in 2015 en de Europese Betonprijs in 2016. Hier zijn we natuurlijk erg trots op.

EENDUIDIGE NAAMSVERMELDING

Tijdens de officiële opening van het station Arnhem op 19 november 2015 kreeg het de naam Arnhem Centraal. De gemeente Arnhem maakte direct na de officiële naamsverandering bekend de toevoeging ‘Centraal’ ook tot uiting te willen brengen op de gevel van de Stationshal. Vervolgens was er veel onduidelijkheid over de naamsaanduiding. In 2021 gaat het gebeuren. De gevelelementen met de naamsaanduiding worden vervangen door nieuwe gevelelementen met de naam Arnhem Centraal.

PRODUCERENDE PARTIJ

Net als in 2013, is mbX betrokken als specialist voor het produceren van de vervangende gevelelementen. mbX is specialist in hogesterktebeton, glasvezelversterkt beton en architectonisch beton. Daarnaast maakt mbX gevelelementen in de meest complexe vormen. Het is dus bijzonder waardevol dat de samenwerking uit 2013 als positief werd ervaren en wij weer aan de slag mogen.