Glasvezelversterkte gevelelementen sieren hoogste houten woontoren van Nederland

In Amsterdam wordt gebouwd aan het hoogste hybride houten gebouw van Nederland. In plaats van een rand- en gevelafwerking in hout, hebben Team V Architecten en Arup bewust gekozen voor een contrasterende afwerking in glasvezelversterkt beton met Concrete Valley. Duurzaam, slijtvast, onderhoudsarm en met een lange levensduur. En bovendien: ultradun en met een grote vorm van vrijheid.

Hoogste hybride woontoren

HAUT wordt het hoogste hybride houten gebouw van Nederland en één van de hoogste van de wereld. Aan de Amstel wordt druk gebouwd aan de 73 meter hoge woontoren. Met een constructie van hout, beton en staal wordt het een ‘hybride’ gebouw. In totaal wordt 2.800 m³ hout gebruikt voor de woontoren, waarin 2.500 ton CO2 is opgeslagen. Dit staat gelijk aan de jaarlijkse uitstoot van zo’n 400 huishoudens.

2.600m¹ aan elementen

“Heel bijzonder is dat de architect bewust heeft gekozen voor een rand- en gevelafwerking in glasvezelversterkt beton” zegt Bjorn van Overveld, directeur mbX. Volgens hem is de architect gecharmeerd van het materiaal en de creatieve mogelijkheden. We hebben een eigen mengselsamenstelling ontwikkeld wat qua sterkte vergelijkbaar is met hogesterktebeton. Het mengsel is heel homogeen en dicht qua structuur, zodat na het storten geen poriën of luchtbellen zichtbaar zijn aan het oppervlak. Dat maakt de elementen onderhoudsarm.

Omdat we niet afhankelijk zijn van traditionele staalwapening, zijn we in staat om uiterst dunne (grondstofarme) elementen te produceren in diktes vanaf 20 millimeter. De elementen voor HAUT zijn vanwege de lange lengtest van 3,5 m¹ per element uitgevoerd in een dikte van 30 millimeter en gestort in een mal met golfpatroon. De horizontale glasvezelversterkte rand- en gevelelementen komen straks op alle 21 verdiepingen van de woontoren terug. In totaal gaat het om 2.600 m¹ aan elementen. We zijn als mbX verantwoordelijk voor de complete scope vanaf de engineering van de elementen en het ontwikkelen van de speciale ophangconstructie tot aan de productie en montage ervan.

PRODUCERENDE PARTIJ

Dochteronderneming mbX, specialist in glasvezelversterkt beton, is de producent van glasvezelversterkte gevelelementen. Sinds 2014 is mbx onderdeel van Concrete Valley. Door het gebruik van unieke betonmixen, slimme engineering en flexibele mallen maken zij geometrisch complexe vormen in beton mogelijk. Vergelijkbare projecten van mbX zijn Farringdon station in Engeland. Het Centraal Station van Arnhem was het allereerste project van mbX.