Concrete Valley maakt iconische gevel voor Mall of the Netherlands

Het winkelcentrum Leidsenhage wordt getransformeerd naar retailicoon ‘Mall of the Netherlands’. Het grootste en meest imposante winkelcentrum van Nederland. Volgens MVSA architecten is het ontwerp van de gevel zo vloeiend als een zijden sjaal. Voor dit nieuwe winkelcentrum produceerde mbX, a Concrete Valley company, 10.000m2 dubbelgekromde prefab gevelelementen van hogesterktebeton (HPC). De eye-cather van het gebouw: de 12 meter uitkragende luifel bij de hoofdentree.

Winkelcentrum van de toekomst

Het winkelcentrum Leidsenhage wordt klaar gestoomd voor de toekomst. Het winkelgedrag verschuift van een functionele activiteit naar een beleving. Daarmee concurreren winkelcentra’s met online shoppen. MVSA Architects maakte het ontwerpt voor het vernieuwe winkelcentrum in opdracht van Unibail Rodamco Westfield. Mall of the Netherlands geeft antwoord op het online winkelen en daardoor op de veranderende rol van fysieke winkels en de veranderende behoefte van het winkelpubliek.

Betonspecialist

In 2017 werd Concrete Valley benaderd om als betonspecialist mee te werken aan de realisatie van het grootste en meest indrukwekkende winkelcentrum van Nederland: Mall of the Netherlands in Leidschendam. In de begin fase van het project werd een mock-up van de gevel, inclusief geplooide luifel, gemaakt op ware grote. Namelijk 12 meter hoog en 20 meter lang. De mock-up is opgebouwd op het terrein van Concrete Valley. Voor dit project is een eigen productielijn ingericht om de benodigde vormvrijheid te kunnen creëren in de productie. Een groot deel van de productie van de productie bestaat namelijk uit unieke elementen. mbX ontwikkelde een adaptieve flexibele mal waarmee de dubbelgekromde betonelementen kunnen worden geproduceerd.

Hogesterkte beton als een zijde sjaal

De iconische ‘voile-façade’ is een alzijdige buitengevel van dubbel gekromde, betonnen (HPC) schalen, waarmee the mall een iconisch gebaar maakt naar de omgeving. De blikvanger van het gebouw is de twaalf meter uitkragende luifel bij de hoofdentree. Alle gevelonderdelen sluiten aan op de voile-façade en vormen als geheel de thermische schil. De uitdaging was om meer dan 900 uniek gevormde elementen te engineering binnen multidisciplinaire eisen. Door het 3D-ontwerp om te zetten naar een parametrisch model was het mogelijk om de meest efficiënte productiemethode te bepalen.

 

Adaptieve flexibele mallen

Onderdeel van de productiemethode is de flexibele maltechniek, waarmee unieke bekistingsdelen gecreëerd kunnen worden. Mede hierdoor beschikken wij over de mogelijkheid vormvrijheid te creëren in de productie. Een groot deel van de productie bestaat uit unieke elementen. De meest extreme vormen worden gemaakt door de freesmachine. Zonder de huidige stand van de digitale techniek en de flexibele mal was dit ontwerp, qua budget, niet uitvoerbaar geweest. Een constructief-esthetische en logistieke uitdaging.

 

PRODUCERENDE PARTIJ

mbX is de producerende partij van de HPC gevelelementen voor Mall of the Netherlands. Sinds 2014 is mbX onderdeel van Concrete Valley. mbX is specialist in prefab elementen van hogesterktebeton en glasvezelversterkt beton. Door middel van unieke beton mixen, slimme engineering en flexibele mallen maken zij geometrisch complexe met beton mogelijk. mbX is een jong bedrijf met een frisse kijk op het gebruik van mallen en beton. Daarmee leveren ze een behoorlijke bijdrage in de realisatie van de meest uitdagende architectonische projecten.