Concrete Valley en Grimshaw ontwikkelen innovatief systeem van modulaire waterwoningen
In samenwerking met Grimshaw ontwikkelde Concrete Valley modulaire waterwoningen. Als reactie op de toenemende risico’s van klimaatverandering en de uitdagingen die de toenemende verstedelijking met zich meebrengt is het idee van de waterwoningen ontstaan.

Inspelen op wereldwijde veranderingen en uitdagingen  

Door de toenemende risico’s van klimaatverandering en de uitdagingen die de toenemende verstedelijking met zich meebrengt  is het van cruciaal belang dat architecten en ontwerpers op verschillende manieren op deze zorgen reageren’. Zegt Jorrin ten Have, associate principal bij Grimshaw.  Door specifieke uitdagingen voor de huidige en toekomstige bevolking aan te pakken, bieden de modulaire waterwoningen een betaalbaar, duurzaam en efficiënt alternatief voor veilige en wenselijke huisvesting. De woningen worden voorgesteld als een potentiële oplossing voor hoge grondwaarden door betaalbare accommodatie te bieden. De drijvende woningen zouden het risico van het wonen op plaatsen die onder water kunnen komen te staan, omdat de stijgende temperaturen de ijskappen doen smelten, beperken 

Modulaire waterwoningen  

Geprefabriceerd in fabrieken zouden de Modulaire Waterwoningen goedkoper zijn dan gewone huizen met funderingen en zouden gebruikt kunnen worden om waterfronten om te vormen tot nieuwe stadswijken. De modulaire waterwoningen bevatten gestandaardiseerde componenten die efficiënt kunnen worden geproduceerd, terwijl ze toch een verscheidenheid aan interne indelingen mogelijk maken om aan de persoonlijke behoeften van de bewoners te voldoen. Bovendien kunnen de woningen op verschillende manieren worden georiënteerd om zo goed mogelijk in te spelen op de locatie, de lokale omstandigheden, de lichtbronnen en het uitzicht. Daarnaast maximaliseren ze het gebruik van duurzame en niet-roestende materialen, waaronder beton en glas, waardoor een lange levensduur van het ontwerp wordt gegarandeerd. 

De ontwikkeling van het concept brengt de traditie van Grimshaw op het gebied van experimenteren en ontwerpinnovatie samen met de expertise van Concrete Valley op het gebied van de productie van hoogwaardige, duurzame materialen. De productiefaciliteit van Concrete Valley ligt aan een belangrijke industriële waterweg in Nederland, waardoor de woningen in hun geheel langs het water kunnen worden getransporteerd. Hierdoor is er geen montage op de bouwplaats nodig en is de energie van de bouw wordt verminderd. Concrete Valley en Grimshaw hebben zich beide gecommitteerd aan de productie van prototypes om het concept te testen en te verfijnen, met als doel de modulaire waterwoningen op de markt te brengen als een kwalitatief hoogwaardig product dat voor iedereen beschikbaar is.