Betonsector Nederland koploper verduurzaming

BERGEN OP ZOOM, 29 maart 2024 – Betonhuis, de brancheorganisatie voor betonbedrijven in Nederland waarbij Concrete Valley Group is  aangesloten, heeft zijn tweede Nederlandse CSC duurzaamheidsverslag gepubliceerd. The Concrete Sustainability Council (CSC) is de wereldwijde standaard voor duurzaamheid en verantwoorde herkomst van grondstoffen in de betonketen en stelt hoge eisen.

In het CSC duurzaamheidsverslag publiceert Betonhuis de gegevens van alle bedrijven die hun gegevens hebben laten controleren, waaronder Concrete Valley Group. Via de zogenaamde Monitoringstool hebben de betonbedrijven hun gegevens die betrekking hebben op duurzaamheid en CO2-uitstoot geregistreerd. Vervolgens is op die gegevens een tweevoudige controle gedaan. De eerste controle wordt gedaan door een certificeringsinstituut en de tweede door een accountant.

 

Verduurzaming
The Concrete Sustainability Council (CSC) is de wereldwijde standaard voor duurzaamheid en verantwoorde herkomst van grondstoffen in de betonketen. De eisen van de CSC zijn streng. Rapportage geschiedt volgens de standaard van de Global Reporting Initiative om eenduidigheid te garanderen. Wie door de keuring komt, mag met recht trots zijn. In Nederland wordt de CSC-keuring uitgevoerd door Betonhuis. Inmiddels hebben zoveel betonbedrijven zich aangesloten bij dat je kunt zeggen dat de betonsector een trendsetter is op het gebied van verduurzaming in Nederland.

 

CSC Gold 
Wereldwijd zijn er zo’n 300 certificaten uitgereikt. Dat Nederland daar met 58 certificaten een vijfde van voor zijn rekening neemt, laat zien hoe serieus de betonsector in Nederland verduurzaming als haar opdracht voelt. De ijver is opmerkelijk omdat deelname aan het certificaatprogramma vrijwillig is en omdat Nederland vergeleken met het wereldwijde gemiddelde eigenlijk al erg goed scoort. ‘Mensen weten niet dat wij hier al meer dan tien jaar mee bezig zijn. De bijdrage van de betonsector aan de CO2-uitstoot in Nederland is maar 1,6%. Vergelijk dat even met een mondiaal gemiddelde van 7%! Dan moet je toch al iets goed doen’, zegt Paul Ewalds, sectorsecretaris betonmortel, adviseur CSC en coördinator circulaire economie Betonhuis.

Concrete valley Group heeft in 2023 CSC Gold behaald.